Главная » 2022 » Серпень » 12 » Облаштування дачі: колоноподібні яблуні
17:44
Облаштування дачі: колоноподібні яблуні

В уяві багатьох людей, сад – це велика територія з рядами розлогих фруктових дерев. Але не всі сади такі. У сучасній селекції було зроблено справжній прорив, коли вдалося вивести мініатюрні дерева, здатні потягатись у врожайності зі своїми високорослими родичами. І ми розповімо, як садити колоноподібні яблуні.

Історія компактних яблунь

Приблизно півстоліття тому один канадець виявив неподалік своєї ділянки дивне деревце. Підійшовши ближче, він зрозумів, що це яблуня, але яблуня не зовсім звичайна. Бічних гілок у неї взагалі не було, зате прямий стовбур був усіяний численними короткими пагонами, на яких висіли дозрілі плоди. Швидше за все, поява дерева з вертикальною формою крони – це результат стійкої мутації. Садівник зрізав з нього кілька живців, щоб прищепити їх на свої підщепи. Так ще в середині минулого століття у світі з'явилися незвичайні колоноподібні яблуні.

Вирощувати компактні яблуні на своїй ділянці варто лише тому, що ці рослини вимагають меншої площі — не більше 1 кв. м. У них немає бічних гілок, що позбавляє потреби в обрізанні, до того ж вони починають плодоносити вже в тому році, коли були посаджені.

Як садити колоноподібні яблуні

Найкращий час для посадки колоноподібних сортів – весна. Ґрунт у посадковій ямі має осісти, тому викопати її необхідно ще з осені. Якщо деревце посадити в щойно викопану яму, воно сильно заглибиться, і коренева шийка може бути нижче ґрунту. Це дуже погано для молодого дерева.

Для вирощування гарного плодового саду не підходять глинисті ґрунти, тому в яму потрібно засипати більш родючий ґрунт. Але попередньо до неї вносяться мінеральні добрива – не більше 40-50 г на один саджанець. Ґрунт повинен бути м'який, засипаний рівномірно. При цьому в центрі має утворитися невеликий горбок.

Щоб забезпечити додатковий полив, який буде здійснюватися безпосередньо до кореня, потрібно прикопати в яму шматки гофрованої пластикової трубки. Якщо такої у господарстві немає, підійде звичайний сантехнічний шланг (такі використовуються для миття). Труба повинна бути з перфораціями - правильно розташованими отворами, завдяки яким вода поступово поступатиме до коріння. Посадка саджанця на трубу забезпечує додаткову аерацію коренів та покращує приживаність дерева у 2 рази.

колоноподібні яблуні

Перед тим, як садити колоноподібну яблуню в посадкову яму, її треба оглянути. Усі спрямовані вгору коріння загниють і не приживуться, тому їх слід обрізати, використовуючи секатор. Підготовлений таким чином саджанець потрібно розташувати на пагорбі вертикально і засипати його ґрунтом по кореневу шийку. Зверху можна присипати землею, викопаною з ями. Далі обов'язковий полив. Поливати можна двома способами: або просто полити довкола стовбура, або налити воду в дренажні трубки. Для поливу найзручніше використовувати лійку.

На відміну від звичайних яблунь, саджанці яких фіксуються триножкою, колоноподібна не потребує опор. Вона має товстий і міцний стовбур, здатний витримати пориви вітру. Цей простий та ефективний спосіб посадки дозволить яблуні швидко прижитися та порадувати своїми соковитими плодами вже цього сезону.

Просмотров: 2205 | Добавил: biuro | Теги: дача, колоноподібні яблуні, посадка | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar