Главная » 2022 » Вересень » 20 » Робимо своїми руками: посилення фундаменту
16:47
Робимо своїми руками: посилення фундаменту

Одним із найскладніших і трудомістких завдань у ремонті будівлі є посилення його фундаменту. Адже, крім того, що необхідно провести цілий комплекс робіт, потрібно правильно визначити причини виникнення перевантажень на фундамент.

Існує декілька способів посилення фундаменту, вибір яких залежить від технічної бази, що проводять ремонт, причому необхідно в першу чергу визначити причини порушення міцності, тому що від них залежить спосіб посилення фундаменту.

Основні причини руйнування фундаменту:

  • не дотримання технології виготовлення бетону при зведенні фундаменту досить швидко призводить до його руйнування. Бетон сильно кришиться і розсипається;
  • відсутність тепло- та гідроізоляції фундаменту сильно впливає на його експлуатаційні параметри, що у кілька разів посилює зовнішній вплив від перепадів температур. Періодичність заморожування мокрого фундаменту призводить до його осипання та утворення частих тріщин;
  • неправильний розрахунок геометрії фундаменту, що веде до його перевантаження. Виготовлення фундаменту за розрахунками без коефіцієнта запасу міцності завжди призводить до його перевантаження через неможливість точного підбору матеріалу за питомою вагою. Фундамент розколюється на багато частин, утворюючи широкі тріщини та зрушення його частин;
  • перевантаження фундаменту та його руйнування найчастіше відбувається через будівництво додаткових надбудов (мансарда або цілий поверх) або зміцнення стін (облицьовування цеглою, плиткою, штукатуркою) та поверхового перекриття (зміцнювальна стяжка, додаткові балки та облицювання), що значно збільшує вагу всієї будівлі . Перевантажені ділянки фундаменту дають велику усадку з відривом нормально навантажених частин. У випадках перевантаження облицюванням фундамент вивертає у бік більшої ваги;
  • геологічні зміни: рух ґрунту, зміна рівня залягання ґрунтових вод. Будь-які зміни параметрів ґрунту призводить до повторної усадки будівлі, причому не рівномірної, що викликає внутрішні напруження в фундаментному матеріалі, і виникнення руйнувань. Утворюються сильні розломи та зрушення фундаменту.

Методи підсилення фундаменту

1. Фундаменти, які втратили свою міцність через руйнування розчину в самій кладці, посилюють шляхом відновлення сполучних швів. Для цього фундамент відкопується, а швами пробиваються глибокі отвори (майже на ширину фундаменту).

Щоб ґрунтовно не зруйнувати фундамент, отвори діаметром 15-25 мм пробиваються на відстані один від одного не менше 100 мм у шаховому порядку. Потім під тиском в отвори продувається повітря, щоб хоча б частково видалити "сміття". Слідом виконується заливання рідкого розчину під тиском у пробиті отвори.

Перед заливкою бетону для посилення фундаменту не завадить "продавити" в отвори ґрунтовку глибокого проникнення, яка після висихання надійно схопить все дрібне сміття і зміцнить усі мікротріщини. В ідеалі замість грунтовки краще застосувати гідроізолюючий розчин, яким рекомендується просочити весь фундамент, а потім провести теплоізоляцію, як мінімум рідкою ізоляцією, як максимум пінополістиролом.

2. Якщо видно явні розлами і зрушення частин фундаменту, це ознака перевантаження фундаменту чи геологічних пересувань. У такій ситуації не обійтися без посилення фундаменту залізобетонним кільцем, точніше доливання залізобетонного фундаменту.

Для чого відкопується фундамент і ретельно вичищається від сміття та землі. Буряться наскрізні отвори під арматуру (16-20 мм) з розміткою 50*50 см. в отвори щільно заганяється арматура, яка повинна мати "хвіст" на розмір кільця, що відливається (15-50 см). Ширина виливки залежить від її мети: якщо це тільки зміцнення руйнувань через геопересування, то досить 15 см, а якщо були перевантажені стіни через зміни даху, необхідно прорахувати, наскільки необхідно підсилити фундамент.

фундамент

Виконавши перев'язку арматури, виставляють щити опалубки, проводиться заливка зміцненого бетону (бажано з гідроізоляційною добавкою). При великих майбутніх навантаженнях на стіни рекомендується ґрунтовно зміцнити фундамент, для чого виконують злив, що зміцнює, з двох сторін, а арматура пробивається наскрізь, одночасно прив'язуючи виливки з обох сторін. Зміцнення фундаменту проводиться обов'язково на всю його глибину.

Не забудьте провести тепло- та гідроізоляцію оновленого фундаменту!

3. При виявленні сильних руйнувань фундаменту (осипання та погана його твердість усередині, яка визначається легкістю буріння отворів) виникає необхідність капітального посилення фундаменту.

Якщо фундамент ще не розсипається і його можливо зміцнити, то проводиться підсилювання виливок з усіх боків зі збільшенням його глибини, тобто у старого фундаменту утворюються нова підошва та "стіни".

Якщо фундамент при бурінні отворів розсипається, зміцнювати його не доцільно, і потрібна повна його заміна.

Просмотров: 2178 | Добавил: biuro | Теги: посилення, фундамент | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar