Главная » 2022 » Жовтень » 3 » Будинок з клеєного бруса: переваги та недоліки
10:39
Будинок з клеєного бруса: переваги та недоліки

будинок клеєний брус Справжньому майстру мало просто знати плюси та мінуси клеєного бруса. Необхідно також розуміти - звідки беруться недоліки та переваги. Тому перед тим, як перерахувати переваги та недоліки будинків із клеєного бруса, ми пропонуємо спочатку ознайомитися з технологією виробництва даного матеріалу.

Як робиться клеєний брус

Клеєний брус виготовляється з дощок (ламелей), товщина яких може бути різною, залежно від того, який потрібен кінцевий результат. Ламель є повністю обробленою обрізною дошкою.

Для клеєного бруса ламелі сушаться до 10-12-відсоткової вологості, після чого їх обов'язково просочують антисептиками та антипіренами і з'єднують між собою. Ламелі кріпляться один до одного за допомогою мікрошипу та спеціального клею, після чого дуже міцно стискаються за допомогою спеціальних пресів. Потім готова балка обробляється фрезерним верстатом, щоб вийшов профільований брус клеєний.

Клеєний брус може використовуватися для різних цілей: як несучі балки, матеріал для стін і віконного бруса. Максимальна товщина клеєного бруса – 25 см (5 ламелей), максимальна довжина – 12 метрів.

Переваги будинків з клеєного бруса

Будинки, складені з клеєного бруса, не потребують зовнішньої обробки, тому що всі лицьові дошки ретельно підбираються та обробляються на підприємстві-виробнику. Лицьові ламелі ніколи не бувають сучкуватими або потворними.

У будинках із клеєного бруса не з'являються тріщини, тому що всі ламелі сушаться ще до склейки. З цієї причини клеєний брус не "веде" і "крутить" . Та й усадка завдяки цьому не перевищує 2% (для прикладу, з цільної деревини – до 7%).

Будинки з клеєного бруса набагато міцніші за інші дерев'яні будівлі. Якщо переводити в цифри, то клеєний брус приблизно в півтора рази міцніший за цільну деревину. Підвищена міцність досягається особливим укладанням ламелів у брус: волокна у сусідніх дощок "дивляться" у протилежні сторони.

Завдяки повній заводській підготовці будинок збирається дуже швидко (близько 6 тижнів). Причому клеєний брус можна укладати будь-якого сезону, так як деревина дуже добре висушена.

будинок клеєний брус

І останнє – клеєний брус через свій склад (клей, антипірени, антисептики) не подобається ні цвілі, ні шкідникам, ні гниттю. До речі, вогнетривкість клеєного бруса також вища, ніж у цільної деревини.

Недоліки клеєного бруса

Що стосується негативних якостей даного будматеріалу, то всі вони відносні та маловивчені. Але все ж таки деякі недоліки будинків з клеєного бруса ми назвемо і почнемо з найбільш обґрунтованих.

Висока вартість. За клеєний брус доведеться заплатити у 2-3 рази більше, ніж за звичайний.

Через технологію виробництва недоліком клеєного бруса є його низька здатність до повітрообміну (клей заважає). Та й у принципі матеріал не можна назвати повністю натуральним.

Клеєний брус почали виготовляти нещодавно, а це означає, що випробування часом він ще не пройшов. Найстаріші будинки з клеєного бруса налічують лише 30-річну історію. Хоча, з іншого боку, 30 років будинок точно простоїть не ворухнеться.

Підсумок

Ми виклали переваги та недоліки будинків із клеєного бруса. Як ви бачите, перемога явно на стороні переваг. Отже, можна сміливо використовувати даний будматеріал, якщо, звичайно, гроші дозволяють.

Категория: Стройка | Просмотров: 1721 | Добавил: biuro | Теги: брус, будинок, клеєний | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar