Главная » 2022 » Серпень » 8 » Дизайн інтер'єру: як створити гармонію кольору
00:03
Дизайн інтер'єру: як створити гармонію кольору

інтер'єр гармонія колір Кожна людина ставить собі за мету створити свій будинок за найсучаснішими вимогами, щоб він поєднував у собі затишок, комфорт, а також його смаки та погляди. У зв'язку з цим, перед тим як розпочати перебудову, необхідно вивчити основні принципи та сучасні вимоги для створення інтер'єру та внутрішнього оздоблення будинку.

Одним із найважливіших елементів в інтер'єрі є вибір колірного рішення будинку. Колір є основою будь-якого оздоблювального матеріалу або елемента оздоблення. Тому від вибору колірного рішення залежатиме, чи стане ваш будинок комфортним та затишним, чи буде дратівливим та холодним. До того ж колір є елементом інтер'єру, який легко змінити. Починаючи ремонт або перебудову в будинку, ми всі продумуємо, які кольори будуть:

  • підлога;
  • стіни;
  • штори.

Для того, щоб не зробити помилку у виборі, потрібно вивчити основні теорії кольору.

Будь-який колір можна отримати, якщо змішати у потрібному співвідношенні три початкові кольори, а саме:

  • жовтий;
  • блакитний;
  • червоний.

Якщо змішати їх попарно, то вийдуть три нові вторинні кольори: зелений, фіолетовий і помаранчевий. Змішуючи вже ці кольори, виходить колесо основних кольорів, представлене 12 секторами. Зазначимо, що в межах одного сектора колір може прийняти безліч відтінків, лише додавши в нього деякі співвідношення чорного і білого.

Усі 12 кольорів основного колеса умовно поділяють на дві групи: холодні (від фіолетового до жовто-зеленого) та теплі (від жовтого до червоно-фіолетового). Теплі кольори ще називають наближаючими, оскільки вони створюють ефект, що пофарбовані поверхні знаходяться ближче, ніж є насправді. Якщо приміщення пофарбувати цими квітами, воно буде теплим і гостинним, але при цьому візуально зменшиться. Кольори з холодної гами навпаки є такими, що віддаляють, так як при оформленні цими квітами приміщення отримує холодний і просторий вигляд.

Колір може допомогти створити контраст і гармонію кольорів. Якщо поєднувати кольори сусідні або близькі, то вони будуть гармонійними і дійсно заспокійливими. Але надто гармонійне поєднання має і зворотний ефект, приміщення стане монотонним і стомлюватиме. Ідеальним рішенням кольору є використання гармонійної основи з додаванням деяких елементів контрастного кольору.

Ні для кого не секрет, що колір приміщення є важливим моментом у створенні настрою та працездатності. Залежно від фарбування кімнати, вона може бути затишною або викликати дискомфорт. У зв'язку з цим колірне рішення кімнати має відповідати призначенню приміщення. Розглянемо цей вплив з прикладу трьох основних кольорів, тобто - жовтого, синього та червоного.

Червоний колір є найактивнішим, він створює відчуття тепла та робить інтер'єр ефектним. Але якщо виконати приміщення в червоних тонах, воно стане візуально менше і нижче. Такий колір ідеально підійде для кімнати, де відбувається активне життя сім'ї, тобто - кухні, холу, кабінету або вітальні. Цей колір не рекомендується використовувати у спальні.

Синій колір є спокійним і умиротворюючим. Якщо хочете зробити приміщення візуально вищим і просторішим, то можна оформити стелю у світло-блакитних відтінках. У зв'язку з цим сині кольори чудово підходять для невеликих приміщень. Синій колір надасть інтер'єру кімнати шляхетності та вишуканості.

Жовтий колір є інтенсивним і насиченим, у зв'язку з чим його практично не застосовують у чистому вигляді. Цей колір найчастіше приглушують білилами або змішують із фіолетовими тонами. Поєднання жовтого кольору використовується для оформлення дитячих кімнат.

Давайте розглянемо низку практичних порад, які будуть корисні у виборі правильного рішення кольору для кімнати:

  • світле забарвлення стін зробить кімнату вищою та ширшою;
  • використання темних контрастних кольорів для стін візуально звузить кімнату;
  • якщо пофарбувати стелю світліше стін, то вона здаватиметься вище, і нижче, якщо темніше;
  • вищу кімнату можна зробити, використовуючи шпалери з вертикальним візерунком;
  • для пожвавлення приміщення або внесення в нього різноманітності колір драпірування таких елементів, як подушки, абажури та гардини, вибирають контрастним до загальної гами кольорів.

Правильний вибір колірного рішення інтер'єру є непростим та відповідальним завданням. Це з тим, що різні люди сприймають той самий колір по-різному. У зв'язку з цим перед початком ремонту корисно звернутися за допомогою до фахівців.

Підбираючи колірну гаму будинку необхідно враховувати смаки, інтереси та вік усіх мешканців. Ці моменти дуже важливі, оскільки, наприклад, у дитячій кімнаті краще підійдуть яскраві та контрастні кольори, тоді як у кімнаті людей похилого віку будуть краще виглядати пастельні, спокійні тони. Крім цього, вибираючи колірне рішення, дизайнер враховує висоту, освітленість та конфігурацію кімнати.

Зараз є безліч сучасних матеріалів, які дозволяють створити фантастичні композиції. Наприклад, існують фарби зі спеціальним наповнювачем люмінофором, які при включенні ультрафіолетового підсвічування створюють ефект зоряного неба. При цьому, при звичайному освітленні (штучному або природному) стеля матиме звичайнісінький вигляд блакитного кольору.

Для підкреслення та насичення колірного рішення використовують кольорове підсвічування або окремі елементи інтер'єру. Відпочинкова зона зазвичай підсвічується м'яким зеленим світлом, для ванних кімнат застосовують блакитні світильники, що збільшує об'єм приміщення. Колірне підсвічування використовується не тільки для підкреслення колірного рішення, але і для виділення деяких елементів в інтер'єрі, наприклад, статуетку або вазу.

Є нерозривний зв'язок між гармонією кольору та форми. Гармонія створюється за допомогою простих, ненав'язливих за повторюваністю контурів або малюнків. Наприклад, якщо у вас є овальний килим, то на ньому буде гармонійніше виглядати круглий або овальний столик, ніж квадратний. Також чим менше розміри елемента інтер'єру, тим контрастнішим повинен бути його колір до навколишнього оточення, природно при цьому не потрібно забувати про гармонійні поєднання.

інтер'єр гармонія колір

Щоб створити плавні ненав'язливі поєднання кольорів можна використовувати багатобарвні фарби, які містять кілька монокольорів, що не перемішуються між собою. Таким чином, підбираючи колір для стін під куплені меблі, у монокольори, що використовуються, повинен бути включений і колір меблів, а також інші гармоніюючі з ним кольори. Це створить ефект, при якому колір стін не буде зливатися, ні контрастувати з меблями, тобто це буде ідеальна гармонія.

Сучасні технології та обладнання дозволяють рівномірно наносити покриття на стіни, що містить у вигляді невеликих крапель кілька варіантів кольорів. Це допомагає створити об'ємну фактуру покриття. Такі фарби дозволяють створювати в приміщенні гармонійне поєднання не лише кольорів, а й форм.

Людина сприймає колір як свідомістю, так і у підсвідомому рівні. Цей ефект часто зустрічається у місцях постійного перебування людини. Психологи розрізняють людей на чотири психологічні монотипи, а саме:

сангвінік;
меланхолік;
холерик;
флегматик.

У чистому вигляді ці типи мало представлені. Люди різних психологічних типів віддають перевагу різним кольорам. Меланхоліки – блакитний, сангвініки – жовтий, флегматики – зелений, холерики – червоний.

Кожна пора року також має свої гармонійні відтінки. Навесні домінують жовті кольори та інші відтінки, що мають легкість, теплоту, привітність і жвавість. Літу належить блакитний колір, а також ніжні та непомітні матові відтінки. Восени основний тон це червоний і теплі, неяскраві і відтінки, що світяться. Взимку домінує синій та інші холодні, яскраві тони.

Використовувати всі перелічені поради на практиці дуже складно і трудомістко. Деколи навіть роботу дизайнера, що створює гармонійний інтер'єр, порівнюють із творчим процесом художника. Відмінність полягає в тому, що дизайнер працює з об'ємними речами в реальному світі.

Зазначимо, що ці поради не будуть повноцінною заміною кваліфікованого спеціаліста, але допоможуть Вам хоча б мати загальне уявлення та розуміти мову дизайнера.

Категория: Ремонт | Просмотров: 1871 | Добавил: biuro | Теги: дизайн, колір, інтер'єр, гармонія | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar