Главная » 2022 » Вересень » 20 » Як боротися з будинковим грибком
16:34
Як боротися з будинковим грибком

будинок грибок Незважаючи на те, що дерев'яні будівлі екологічні та практичні, вони мають одну негативну, але незаперечну властивість – це здатність досить швидко піддаватися гниттю та покриватися грибками.

Поява в будинку грибка (а особливо в лазні) становить особливу небезпеку для здоров'я людей, особливо дітей та людей з ослабленим імунітетом. Систематичні головні болі, захворювання дихальних шляхів і суглобів, а також загальне нездужання та швидка стомлюваність – найпоширеніші симптоми хвороб, набутих у уражених грибком приміщеннях.

Небезпечний ворог

"Непомітним", але дуже небезпечним шкідником дерев'яних будівель є грибок, який не тільки негативно впливає на людський організм, але і здатний повністю руйнувати будь-яку деревину. Виглядає він спочатку як нешкідливий пушок білого кольору, але знаючі люди чудово розуміють, що настав час боротьби, і в жодному разі не варто ігнорувати його присутність (а боротьба обмежується банальною змивкою).

Проігнорувавши "біленький пушок", ви надалі спостерігатимете "як армія" набирає сили. Дерево покривається більш небезпечними жовтими, бузковими, рожевими та сірими плямами та плівками. Це вже ознаки прискореного руйнування деревини, вона починає:

  • темніти;
  • гнити;
  • тріскатися;
  • розсипатися.

Буквально за півроку ви можете "втратити" цілі колоди і навіть частину конструкції будівлі, заражені грибком.

Про наявність грибка в приміщенні свідчить підвищена вологість конструкції, неприємний запах, що не вивітрюється, поява розводів і плям. На жаль, виявивши зараження приміщення грибком, доводиться боротися лише комплексними методами, бо локальна боротьба (навіть із заміною деревини) призводить до тимчасового відступу "ворога".

Грибок проникає і заражає абсолютно всю конструкцію, причому якийсь період часу не виявляє себе, поширюючись і "укоріняючись" в дерев'яній структурі. Заміна або обробка антигрибковими засобами окремої ділянки призведе до нового перезараження.

Протигрибкова профілактика

Своєчасна боротьба та профілактичні заходи найчастіше допомагають упоратися з подібною проблемою. Але варто враховувати ймовірність зараження грибком будівлі ще при його спорудженні та доборі матеріалів. Так, варто знати, що більше схильні до зараження і руйнування м'які породи деревини, тому будівельний матеріал вибирайте більш щільний, наприклад, сосну або дуб. По-друге, при будівництві потрібно ретельно оглядати кожен елемент конструкції на наявність зараження грибком. І по-третє, навіть "здорова" деревина вимагає обов'язкової антисептичної обробки.

Для профілактичної протигрибкової обробки використовують або готові до застосування спеціалізовані розчини, що продаються в будівельних магазинах, або розчини власного приготування, що використовуються в об'ємних масштабах.

Наведемо кілька "рецептів":

  • саліцилову кислоту розводять у денатураті у співвідношенні 1:200, при цьому потрібно врахувати високу пожежну небезпеку розчину, і вжити відповідних заходів;
  • також використовують деревний оцет з додаванням мідного купоросу у співвідношенні 20:1.

Підійдуть і водовідштовхувальні засоби, які можна приготувати самостійно:

  • 200 г воску розплавляються, і до нього додається 200 мл лляної олії (промислової);
  • 100 г каніфолі розплавляються і поступово з перемішуванням додається 160 г скипидару.

Обидва розчини змішуються на водяній бані. І можна наносити на деревину.

Варто зауважити як окремим пунктом, що промаслена або масляниста, просолена деревина менш схильна до ураження грибком.

Боротьба з грибковими плямами

Якщо лазні з'явилися ознаки зараження і плями, то не варто відкладати заходи боротьби на потім, бо швидкий розвиток грибниці призведе до проблеми з її викоріненням.

будинок грибок

Насамперед сильно уражені ділянки просто демонтуються і спалюються, а на їхнє місце ставляться нові оброблені матеріали. Якщо поразка несе поки що лише поверхневий характер, то допускається застосування комплексного заходу:

  • просушування та прогрівання уражених ділянок за допомогою газового пальника (тільки не спалити) або електричного рефлектора;
  • п'ятикратна (не менше) обробка уражених ділянок водним розчином солі та борної кислоти (вода – 5 літрів, борна кислота – 50 гр, кухонна сіль – 950 гр);
  • проводиться повна обробка приміщення 10% розчином фтористого натрію у воді, при цьому особлива увага приділяється вологим ділянкам і місцям з'єднання стін з фундаментом;
  • або проводять обробку 10% розчином мідного купоросу, або 15% розчином залізного купоросу;
  • застосуємо також водний (10 л) розчин столового оцту (1,5 л) з борною кислотою (400 гр) і бурою (900 гр).

Після хімічної антигрибкової обробки деревину просочують маслянистими засобами (наприклад, антраценовим маслом).

Варто запам'ятати назавжди, що простіше запобігти грибковому зараженню, ніж з ним постійно боротися.

Категория: Полезные советы | Просмотров: 1621 | Добавил: biuro | Теги: будинок, захист, грибок | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar