Главная » 2023 » Січень » 11 » Каркасний будинок: що краще - дерево чи метал
19:32
Каркасний будинок: що краще - дерево чи метал

каркасний будинок Каркасний будинок у приватному будівництві – не рідкість. Каркасне будівництво – це швидкість зведення житла, дешеві технології та екологічність. Але при виборі головного матеріалу для каркаса будинку, виникає питання: який каркас вибрати — дерев'яний чи металевий?

Каркас з металу зветься ЛСТК – легкі сталеві тонкостінні конструкції зі сталевого профілю з товщиною металу 0,7-3,0 мм, але іноді каркас виконується і з товстостінного швелера. Дерев'яний каркас – це брус із квадратним перетином 150 мм або прямокутний брус 150 х 100 мм.

Головний наголос робиться на дешевизну будівництва та матеріалів, але надійність та довговічність не менш важливі, а іноді і превалюють при виборі варіантів будматеріалів.

Довідка: до 80% каркасного житла будується на основі дерев'яних будматеріалів.

Вже в ході складання проекту виявляються переваги та недоліки будь-якого варіанту, але вибирати таки доведеться. І остаточне рішення спиратиметься на:

  • кошторис;
  • швидкість будівництва та технологічність процесу;
  • експлуатаційні (довговічність);
  • фізичні (теплопровідність) характеристики житла.

Переваги дерев'яного каркасу

Дерево – найдешевше рішення для каркасу. Тим більше, що хвойні породи, з яких традиційно виготовляється брус, поширені в нашій країні. Навіть спрощений розрахунок показує, що для будівництва двоповерхового дерев'яного каркасу будинку за типовим проектом знадобиться близько 2 метри кубічних бруса перерізом 150х150 мм та довжиною 6 м. Розрахунок ведеться із загальної площі будинку 80 метрів квадратних. Обв'язка робиться дошкою, яка завжди дешевша за брус.

Дерево легко обробляється - його можна різати болгаркою або електролобзиком, скріплювати шурупами, цвяхами за допомогою шуруповерта і комбінувати з іншими будматеріалами. Всі будівельні роботи для мінімізації кошторису можна зробити самостійно, без допомоги професійних будівельників.

Теплопровідність дерева завжди приваблює будівельників – вона найнижча з будівельних матеріалів, які використовуються.

Недоліки каркасу для будинку з дерева

Головний недолік дерев'яного каркасу - дерево схильне до гниття, атак жучків-древоточців і гризунів, що вимагає додаткової та дорогої обробки антисептиками та іншими речовинами. Але навіть добре підготовлений до експлуатації дерев'яний каркас буде служити в 2-3 рази менше, ніж каркас з металу.

Коефіцієнт водопроникності у дерева високий, а це означає, що каркас та обв'язку також потрібно обробляти лаками, фарбами або іншими вологозахисними складами. Відведення вологи від фундаменту також є обов'язковим.

Дерев'яні деталі каркасу реагують на коливання температури – дерево розсихається і каркас деформується з часом. Ризики мінімізуються, якщо дерево сухе та добре оброблене. Але після закінчення будівництва бажано дати будинку осісти протягом кількох місяців.

Дерев'яний будинок – об'єкт підвищеної пожежної небезпеки, тому протипожежний захист каркасу та обв'язки обов'язковий.

Отже, дерев'яний будинок вимагає:

  • обробки антисептиками;
  • обробки вологозахисними засобами;
  • захисту від пожеж.

Дорогий комплекс захисних заходів та невисокий термін експлуатації - головні недоліки будинку на дерев'яному каркасі.

Переваги металевого каркасу

Технологія ЛСТК передбачає зведення каркасу з елементів, виготовлених з нержавіючої сталі або оцинкованого профілю. Металевий профіль може мати форму швелера, двотавра і т.д. для надання додаткової міцності.

Метал не боїться вологи і при якісному антикорозійному захисті може служити довго.

Каркас із ЛСТК не гниє, дуже повільно старіє, не сідає і не викривляється протягом усього терміну служби.

Перфорування ЛСТК не допускає появи "містків холоду".

каркасний будинок

Металевий каркас збирається самотужки за допомогою простих електроінструментів – болгарки, шуруповерта, дриля. При виготовленні каркаса закладаються технологічні отвори для швидкого збирання каркаса на болтах або шурупах.

Недоліки

Металевий профіль з нержавіючої сталі або оцинкований профіль коштує дорожче, ніж дерев'яний брус. Порівнюючи, наприклад, кількість бруса для дерев'яного каркаса, можна стверджувати, що для будинку площею 80 м2 вартість загальної кількості металу вища в 2-3 рази.

При пожежі будинок на металевому каркасі вистоїть, але каркас деформується, що спричинить додаткові заходи щодо ремонту та відновлення несучих частин каркасу.

Додаткові заходи щодо утеплення будинку обов'язкові – метал добре проводить тепло, і кількома шарами теплоізоляції обшивати будинок необхідно.

Категория: Стройка | Просмотров: 1491 | Добавил: biuro | Теги: будинок, метал, дерево, каркасний | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar