Главная » 2022 » Вересень » 13 » Робимо своїми руками: як покласти плитку на підлогу у ванній кімнаті
16:11
Робимо своїми руками: як покласти плитку на підлогу у ванній кімнаті

плитка підлога ванна Плиточник – одна з найшанованіших і високооплачуваних професій, а тому дізнатися, як правильно викласти плитку у ванній буде корисно не тільки господарям квартир, які роблять ремонт самотужки, а й будівельникам-початківцям, які бажають освоїти технологію укладання кахлю.

Стяжка підлоги

Часи абияк накиданого на цементний розчин кахлю давно минули. Сьогодні плитку давно вже не укладають, а саме клеять. І роблять це під гребіночку на тонкошарові клеї. Зрозуміло, що при такому підході чорна підлога має бути ідеально рівною. Подібну поверхню можна отримати лише застосувавши технологію маячної стяжки.

Підготовка

Для цього повністю звільняємо приміщення. Не треба ставити собі дурних питань по темі як класти плитку під ванною, останньої на момент виконання робіт просто не повинно там бути, як, власне, умивальника та унітазу (можливі несправності останнього простіше ліквідувати поза ванною). До речі, відремонтувати кухонний кран ви можете самостійно. Саму підлогу ретельно очищаємо від пилу, бруду та совдепівської плитки, а ще краще знімаємо її зі старим шаром стяжки.

Тепер визначаємо товщину бетонного коржа. Вона повинна сантиметра на два не діставати до порожка дверей (з таким підходом, щоб з плиткою та клеєм якраз нарівні було).

Чорнова стяжка

Тепер встеляємо міжповерхове перекриття гідроізоляційною плівкою (якщо не хочете, звичайно, робити заодно ремонт і сусідам поверхом нижче) і стягуємо кулю чорнової сяжки, вона повинна бути сантиметра на 3-4 тонші від загального раніше запланованого коржа.

Установка маяків

Коли бетон трохи висох, це через два-три дні, встановлюємо маяки. Для цього в одному з кутів ванної кімнати встановлюємо лазерний будівельник площин і, орієнтуючись на горизонтальну проекцію, виставляємо маячки. Ставляться вони на суміш фінішної шпаклівки і цементом з кроком 1,2-1,4 м. повинні знаходитися від стін на відстані 15-20 см.

Чистова стяжка

Простір між маяками заповнюємо піщано-цементним розчином, стягуючи його півтора метровим правилом. Незабувайте рухатися від дальньої стінки до дверей, а не навпаки. Готовій стяжці необхідно дати хоча б тиждень висохнути, в ідеалі цей термін повинен бути збільшений до 28 днів.

Вибір плитки для ванної

Поки стяжка сохне потрібно вирішити ще одне важливе питання: "Якою плиткою викласти ванну"? Тут треба виділити три основні моменти:

  • плитка повинна бути обов'язково призначена саме для укладання на підлогу. Такий кахель має більш зносостійку поверхню, порівняно зі стіновим матеріалом, а іноді і рельєф, що запобігає ковзанню та зменшує можливість отримання побутових травм;
  • колір плитки для підлоги завжди має бути на кілька тонів темніший за стінову, але не повинен створювати з останньою різких контрастів;
  • чим більша квадратура ванної кімнати, тим більшого розміру кахлем можна у ній працювати. У невеликих приміщеннях велика плитка виглядає некрасиво.

Важливо

Придбана плитка обов'язково калібрується на виявлення бракованих екземплярів, що відрізняються своїми розмірами від стандартних.

Укладання кахлю

Коли стяжка висохла, а всі будівельні матеріали завезені, можна приступити безпосередньо до укладання кахлю і починати його потрібно з розмітки.

Розмітка

Для того, щоб красиво викласти плитку у ванній кімнаті, простір необхідно правильно розмітити. Для цього визначаємо скільки плиток буде лягати в горизонтальний і вертикальний ряд і яка площа залишається під обрізку. Потім через всю кімнату малюємо хрест, з таким розрахунком, щоб його лінії були або паралельні або перпендикулярні до стіни з дверним прорізом, а їхня точка перетину збігалася з дотиком чотирьох центральних плиток.

Укладання

Для того щоб якісно викласти плитку у ванній, потрібно особливу увагу приділити саме укладанню першого кахлю, від того наскільки точно він ляже, буде залежати результат всієї вашої роботи.

плитка підлога ванна

Отже, згідно інструкції забиваємо клеючу суміш і наносимо її гребінкою на робочу грань кахлю, отриманий бутерброд укладаємо в одному з кутів намальованого нами хреста орієнтуючи плитку таким чином, щоб сторони керамічної панелі збігалися з розкресленими напрямками. Горизонтальне розташування кахлю контролюємо за допомогою лазерного рівня.

Далі просто - подібним же чином кладемо і решту плитки у ванній кімнаті, спочатку орієнтуючись на лінії хреста, а потім на кахель, що поруч лежать. Між сусідніми елементами встановлюємо спеціальні хрестики, які допомагають формувати рівномірні шви.

Підрізування та затирання плитки

Коли вся ціла плитка укладена, даємо їй пару днів висохнути і спокійно розмічаємо елементи, що підлягають підрізуванню, яке робимо маленькою болгаркою або плиткорізом. Обрізану до необхідного розміру плитку укладаємо навколо ванної по периметру.

Далі всі шви ретельно чистяться та заповнюються затирочною сумішшю. Ванна кімната для сантехніки готова.

Категория: Ремонт | Просмотров: 1841 | Добавил: biuro | Теги: Кімната, плитка, ванна, Підлога | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar