Главная » 2019 » Серпень » 6 » Шовкові килими - східні нотки в дизайні
08:26
Шовкові килими - східні нотки в дизайні

Багато речей з часом втрачають свою ексклюзивність, любов до речей розкішних, недоступних "простим смертним" не є винятком. Так, наприклад, сталося з кришталевим склом, пахощами, прянощами. Але натуральні шовкові килими ручної роботи до сих пір залишаються істинною розкішшю, доступною небагатьом. Втім, цінуються вони не тільки через це. Адже такий килим, будучи справжнім шедевром, може по-справжньому збагатити інтер'єр, підкреслити його красу і затишок, і при цьому жодна людина, яка б не увійшла в приміщення, не зможе пропустити це диво, завжди зверне на нього увагу, помітить справжній витвір мистецтва.

Вперше шовкові килими з'явилися в Китаї, в IV столітті до н.е., і виготовлялися спочатку виключно для прикраси покоїв китайських імператорів. На той час інші народності вже освоїли килимарство, але їх кардинальною відмінністю від китайських килимів було використання вовни, а не шовку. До тих пір, поки Китаю вдавалося зберігати секрет шовкових ниток, ніхто не міг робити такі чудові легкі, міцні і красиві килими. Однак 2200 років тому "шовковий секрет" розкрили в Персії, а потім і в Європі. Тоді ж Китай і втратив монополію в ткацтві ексклюзивних килимів.

Незважаючи на те, що випуск шовкових килимів налагодили в двох провінціях Персії - Таврізі й Ісфагані, китайські килими не впали в ціні і продовжували дорожчати. Адже якість, вироблену століттями, неможливо відтворити занадто швидко. Тому міцність, розкіш, краса китайських шовкових килимів залишаються в ціні до цього дня.

При цьому вовняні або бавовняні килими все-таки стало можливим створювати за допомогою машин, тоді як шовкові досі робляться тільки вручну - машина не в змозі конкурувати з чуйністю і спритністю рук ткача, які забезпечують неймовірну щільність плетіння, що є однією з найважливіших характеристик міцності і довговічності килимової тканини.

Шовкові килими теж можуть бути різними за якістю (і, відповідно, за вагою) - найбільше цінуються легкі, виконані тільки з шовку килими. На відміну, наприклад, від тих, основою для яких служить вовняна, бавовняна або лляна нитка. Для того, щоб шовк міг служити основою килима, нитка повинна бути трохи товщою звичайної. Це досягається спеціальною дієтою з дубового листя, на яку садять шовкопряда. Такі килими вважаються елітними.

Однак ціна килима залежить ще і від вкладеної в нього роботи, витраченого часу. Для прикладу: щільність шовкового килима може складати 2 мільйони вузликів на квадратний метр (у вовняного килима приблизно мільйон), найдосвідченіший ткач, який має велику швидкість плетіння, здатний зав'язати в день приблизно 7000-10 000 вузликів, таким чином, для виготовлення одного квадратного метра шовкової килимової тканини потрібно сто восьмигодинних робочих днів. Тепер подивіться якого розміру ваш килим в кімнаті і скільки часу буде потрібно професійному ткачу, щоб зробити такий шовковий?

Найдивнішим дивом справжнього шовкового килима можна вважати його неймовірний вид, який дозволяє розглядати його годинами. Як грані дорогоцінного каменю, шовкова поверхня килима, в залежності від кута зору, часу доби, штучного або природного освітлення, набуває нових нюансів і тому завжди виглядає дещо по-різному - загадковий блиск змінюється бездонною, привабливою "оксамитовою" глибиною, матовим відливом або рухомими хвилями срібного інею.

Вибираючи шовковий килим, важливо пам'ятати про те, що є килими зі штучного шовку, вони можуть бути не набагато дешевшими, особливо якщо ви не розбираєтеся в цьому, а продавець дуже хоче продати свій товар заїжджому туристові. Щоб відрізнити справжній шовк, потріть килим: натуральний шовк дасть тепло, на відміну від штучного, який залишиться злегка прохолодним.

Одним з найбільш вірних способів вважається "підпал": відірвіть маленький вузлик із зворотного боку килима (якщо килим натуральний, то продавець, швидше за все, не буде заперечувати проти перевірки) і підпаліть його. Натуральний шовк дасть запах "паленого волоса", штучний буде пахнути як пластик, а килим з бавовняних ниток дасть легкий попіл як від згорілої паперу.

Категория: Дизайн | Просмотров: 4831 | Добавил: biuro | Теги: схід, Шовк, дизайн, шовковий, килим | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar