Главная » 2022 » Жовтень » 11 » Стовпчастий фундамент: конструкція і переваги
11:19
Стовпчастий фундамент: конструкція і переваги

стовпчастий фундамент Стовпчастий фундамент багато в чому схожий на стрічковий, для його будівництва застосовуються практично ті ж матеріали, та й технологія робіт дуже схожа, але має і свої переваги. Це більш легкий та економічний варіант фундаменту. Він допоможе значно зекономити на будівництві. Зводити на ньому можна тільки легкі конструкції, наприклад, щитові, каркасні або дерев'яні будинки, також можна будувати панельні будинки з невеликою кількістю поверхів.

Будинки, встановлені на такі фундаменти, не мають льоху. Досвідчені фахівці кажуть, що економія при такому будівництві може становити близько 35-45% вартості всієї споруди. Іноді стовпчастий фундамент є єдиним варіантом для облаштування основи будинку, наприклад, якщо його влаштовують на сирому ґрунті або такому, що має більше 50% пилу, або там, де спостерігається надлишковий вміст перегною, торфу.

Починати роботи з будівництва цього фундаменту потрібно з розмітки території, після чого прокопуються ями, їх глибина повинна залежати від майбутнього навантаження на фундамент, знаходження на ділянці ґрунтових вод та стану ґрунту. Дно цих ям має бути нижчим за рівень промерзання ґрунту, звичайна їхня глибина становить 2 метри. У будь-якому будинку є місця, де буде велике навантаження. У цій галузі стовпи розміщують на відстані 1.5-2 м один від одного.

Також, у деяких випадках для міцності будівлі потрібно посилити конструкцію фундаменту. Стовпи обов'язково потрібно встановити на кутах будинку і в тих місцях, де перетинаються конструктивні елементи, наприклад там, де внутрішні стіни перетинаються між собою або примикають до зовнішніх стін. Відстань між стовпами, що стоять на кутах має бути близько 2 метрів. Під час встановлення стовпів не можна ухилятися від осей стін, оскільки вони порушать опорну функцію фундаменту.

Встановлюючи фундамент, потрібно суворо дотримуватись його геометрії, оголовки всіх стовпів повинні бути на одному рівні близько півметра, як правило, саме тут знаходиться підлога першого поверху. Між землею та нижньою частиною вашої будівлі повинен бути зазор, щоб дерев'яні елементи будинку не стикалися з ґрунтом та повеневими водами, таким чином, ви зможете уберегти будинок від зносу.

стовпчастий фундамент

Стовпи можуть бути виготовлені з різних матеріалів, вони можуть бути дерев'яними, але тоді будуть не дуже довговічні. Цегла відрізняється довговічністю, але не дуже зручна при монтажі. Найкраще робити стовпи з монолітного залізобетону. Є кілька способів спорудження таких стовпів. У ямі можна встановити опалубку, помістити там каркас із металу та залити його бетоном. Після того, як він затвердіє, опалубку можна зняти, після засипати порожнечі, що залишилися.

Окремі стовпи потрібно зв'язати за допомогою ростверку, щоб зробити конструкцію стійкішою. Загалом, слід сказати, що стовпчастий фундамент простий, надійний і підійде для багатьох видів будівель.

Категория: Стройка | Просмотров: 1631 | Добавил: biuro | Теги: фундамент, стовпчастий | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar