Главная » 2022 » Грудень » 19 » Технології у будівництві: "живий бетон"
00:18
Технології у будівництві: "живий бетон"

живий бетон У будівництві, як і в промисловості, відбуваються технологічні досягнення щодня. Будівництво дедалі більше наближається до мистецтва. Одним із таких прикладів інноваційних технологій останнім часом є бетонна промисловість. На світ з'явився "живий" бетон, який може самовідновлюватися при пошкодженні.

Бетон дуже поширений і дуже популярний в різних будівельних проектах. З переваг бетону можна виділити такі:

  • міцність;
  • довговічність;
  • невибагливість у застосуванні.

Проте є й мінуси. Один із яких, і, можливо, найголовніший — сприйнятливість до утворення тріщин та поломок. Але, з винаходом bioconcrete, бетон із тріщинами та поломками буде успішно сам
"лікувати" себе за допомогою бактерій.

Чому це важливо?

Впровадження цього нововведення дуже важливе для будівельної галузі. Тріщини в бетоні призводять до проблем, які можуть спричинити незворотні структурні ушкодження. Навіть без впливу вологи та вогкості, тріщини в бетоні можуть зростати і збільшуватися протягом тривалого часу. Через високий тиск у місцях тріщин зростає навантаження, яке, у свою чергу, може спричинити повне руйнування всієї структури бетону.

Використовуючи самовідновлюваний бетон, будівельники можуть працювати над проектами з впевненістю, що їхня важка робота не пропаде даремно, навіть через десятки років після здачі об'єкта. Як і ті, хто мають величезний досвід у проектуванні конструкцій з бетону. Працюючи над черговим проектом, інженери можуть бути впевнені в тому, що їхні розрахунки конструкцій з бетону довговічні і мають тривалий характер.

У чому секрет?

Bioconcrete - це за своєю суттю бетон, який просто містить додатковий інгредієнт. Цей компонент бетону як "лікар", дозволяє матеріалу залишитися незмінним під час змішування та розчинення. Його творець, мікробіолог Джонкерс, почав працювати над матеріалом у 2006 році. З цього моменту, йому потрібно було три роки, щоб вирішити проблему утворення тріщин в бетоні. Три роки серйозної праці. Головними труднощами для науковця було поселити бактерії в бетон, оскільки бетон - це сухе середовище, а бактеріям для життя необхідне вологе середовище. Тому вкрай складно поселити бактерії в бетоні.

живий бетон

У капсули з бактеріями за підсумками випробувань помістили лактат кальцію. Він служить для бактерій джерелом живлення. Коли утворюються тріщини в бетоні, капсули відкриваються, дозволяючи воді проникати в них. Це призводить до того, що бактерії проростають, розмножуються, а потім харчуються лактатом. Лактат кальцію та іони карбонату утворюють вапняк, що заповнює тріщини в бетоні, тим самим завершуючи процес самовідновлення.

Категория: Стройка | Просмотров: 1571 | Добавил: biuro | Теги: живий бетон, технологія, будівництво | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar