Главная » 2022 » Вересень » 30 » Проект будинку: що варто знати
17:20
Проект будинку: що варто знати

проект будинок Проект будинку – це досить серйозний та важливий етап будівництва. Для початку проведення робіт проектувальнику потрібне складене технічне завдання. Проект будинку потрібен і в тому випадку, якщо будівництвом ви займатиметеся самостійно, незалежно від того, чи використовуєте індивідуальний проект, чи типовий.

Завдання складається у довільній формі з відображенням основних вимог та побажань до майбутньої будови. Ця умова є обов'язковою для будівництва будь-якого виду будинку, навіть якщо це дачний будиночок, призначений для сезонного проживання.

Визначившись з основними вимогами до майбутнього будинку, можна розпочинати підбір готових проектів, які широко представлені у регіональних чи спеціалізованих проектних інститутах. Фахівці запропонують кілька варіантів найбільш відповідних проектів.

Другий варіант пошуку проекту – перегляд ілюстрованих каталогів зарубіжних та вітчизняних видань. Як правило, будинки показані з однієї-двох сторін, є поверхове планування. Ґрунтуючись на даній інформації, ви можете вибрати найбільш вдалий проект будинку.

Фахівці фірми-підрядника чи проектувальник доопрацюють обраний варіант під ваші конкретні умови. Найбільш бюджетні варіанти – перший та другий спосіб вибору проекту, можна також замовити проект спеціалістам, які мають відповідну ліцензію на здійснення даного виду діяльності.

Індивідуальний проект коштуватиме замовнику 5-10% загальної вартості будинку. Однак це найкращий варіант, оскільки в ньому враховані всі побажання сім'ї, беруться до уваги конкретні умови місця забудови, розташування ґрунтів, особливості його рельєфу тощо.

Під час замовлення проекту слід звернути увагу на його склад. У повному обсязі проект включає декілька частин:

  • АБ – архітектурно-будівельну;
  • ОВ – опалення та вентиляція;
  • ВК – водопостачання та каналізація;
  • ЕО – електрообладнання, кошторис.

Повний проект дозволяє мінімізувати додаткові витрати - це хороший спосіб контролю якості будівництва. Кошторис відображає обсяг фінансових витрат, отже, дозволяє вести роботи поетапно. Наприклад, на першому етапі зводиться фундамент, і заготовляються основні будівельні матеріали для стін, на другому етапі виводять стіни під покрівлю, заповнюються віконні та дверні отвори. Проведення внутрішніх комунікацій та оздоблювальні роботи – це третій етап будівництва, завершує будівництво четвертий етап – прокладання зовнішніх комунікацій, благоустрій території.

Кошторис розписує обсяги виконуваних робіт, що дає можливість самостійно закупити основні та дорогі матеріали, заощадити на витратах та прибутку компанії-підрядника.

Прив'язка проекту до ділянки забудови – це відповідальний момент, що визначає комфортність проживання в будинку протягом усього терміну експлуатації. Тут важливо прислухатися до порад проектувальникам, що дозволить уникнути багатьох помилок та безвихідних ситуацій. Поспіх на цьому етапі може стати причиною неможливості подальшого розширення споруди, зведення прибудов до будинку.

проект будинок

Фахівці рекомендують розташовувати будинок таким чином, щоб вікна до спальні та вітальні були звернені на сонячну, південну сторону, а на північній стороні було мінімальне число дверей та вікон. Із цього боку будинок бажано захистити від сильних вітрів зеленими насадженнями.

Прибудований або вбудований гараж, котельню слід розташовувати з боку мінімальної відстані до проїжджої дороги, що робить під'їзд до будинку зручним та коротким. Крім цього, слід брати до уваги той факт, що шланг бензовоза має довжину не більше десяти метрів, а для опалювального котла необхідно підвозити дизельне паливо.

Важливо раціонально та грамотно використовувати існуючий рельєф місцевості: наприклад, природні яри є гарною природною дренажною системою, що можна використовувати при розташуванні будівлі.

Обов'язково потрібно продумати можливість подальшого розширення будинку (якщо дозволяє місце на земельній ділянці), зведення допоміжних будівель:

  • лазні;
  • сараю;
  • літньої кухні;
  • альтанки тощо.

Ще на стадії проектування необхідно продумати систему відведення атмосферних та талих вод, труби, через які проводиться видалення стоків з дому, повинні мати природний ухил до автономного відстійника або магістрального колектора.

Вибравши проект та вирішивши всі раніше перелічені проблеми, приступають до наступного етапу будівництва будинку та вибору підрядника.

Категория: Дизайн | Просмотров: 1681 | Добавил: biuro | Теги: будинок, Проект | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar