Главная » 2022 » Грудень » 2 » Реставрація дерев'яного вікна
18:17
Реставрація дерев'яного вікна

реставрація дерев'яне вікно Старі дерев'яні вікна не герметичні, важко закриваються і відкриваються та й виглядають не естетично. Але на заміну вікон не завжди є кошти або з якихось причин заміна може бути неможлива. І тут варто спробувати відреставрувати старі вікна.

Спочатку з вікон знімають стулки, відкручують фурнітуру, демонтують штапик і беруться за видалення фарби. "Оголивши" деревину потрібно оцінити її стан. Якщо дерево у хорошому стані, має сенс продовжити роботу. Так як фурнітуру, що вийшла з ладу, легко замінити, тріщини закласти, а зіпсована деревина ремонту не підлягає.

Для видалення фарби використовують шліфувальну машину. Спочатку використовують наждачний папір з великим зерном, а потім замінюють його на дрібнозернистий. Наступний етап – очищення деревини за допомогою ексцентрикової шліфувальної машини. Після закінчення обробки поверхні, деревина повинна бути гладкою, без шорсткості. Очищення фарби у важкодоступних місцях проводять будівельним феном. Гарячий струмінь повітря направляють на поверхню, фарба розм'якшується, і її видаляють шпателем. Виконуючи цю процедуру, необхідно стежити за тим, щоб гаряче повітря не потрапляло на скло.

Якщо на деревині є невеликі пошкодження, їх замазують столярною шпаклівкою. Сьогодні в магазинах можна знайти шпаклівку, що підходить за кольором до різних порід деревини. Для її нанесення використовують пластмасовий шпатель. Після того як шпаклівка висохне, поверхню шліфують ексцентриковою шліфувальною машиною. А на завершення поверхню шліфують наждачним папером із зерном 80, закріпленим на дерев'яному бруску.

Більші пошкодження усувають за допомогою "латок". Так само маскують поглиблення на деревині від старої фурнітури, якщо її замінюють на нову. З ушкодженого місця рубанком вибирають деревину, щоб ушкодженому місцю надати правильну форму. З шматка деревини вирізують "латку" необхідного розміру, наносять на неї столярний клей, поміщають у заглиблення та притискають. Щілини заповнюють шпаклівкою. Після висихання клею та шпаклівки поверхню шліфують.

Старі віконні петлі також найкраще замінити. Спочатку пуансоном вибивають цвяхи, якими фіксувалися старі петлі. Потім щипцями акуратно, щоб не пошкодити скло, виймають зношені петлі. Нові петлі вбивають у отвір, що звільнився, постукуючи молотком по приставленому до петлі деревцю. В отвори з-під цвяхів загвинчують шурупи. Всі порожнечі заповнюють шпаклівкою. Старі та нові металеві елементи бажано обробити мастилом проти скрипу.

реставрація дерев'яне вікно

Раніше шви між рамою та склом зашпаровували замазкою, яка не робила шов герметичним, та до того ж дуже швидко починала обсипатися. Сьогодні шви закладають герметиками. Для вікон бажано використовувати акрилові матеріали. Так як на силіконові герметики не "лягає" фарба. Перш ніж нанести новий склад, видаляють замазку, використовуючи при цьому долот. Поверхню очищають пензлем від залишків замазки. Щоб новий шов був рівним на край рами та скло приклеюють малярський скотч, залишаючи по центру зазор у кілька міліметрів. Тонкою смужкою наносять герметик. Розподіляють герметик пальцем, змоченим у мильному розчині. Малярну стрічку видаляють відразу після розподілу засобу.

Слід врахувати, що герметик наносять спочатку тільки вертикальні чи тільки горизонтальні стики. Очікують, доки вони висохнуть, і лише потім приступають до нанесення герметика на перпендикулярні стики. Зверху стик закривають штапиком або просто фарбують разом із стулками.

Фарбують спочатку віконні рами у два прийоми. Після того, як вони висохнуть, навішують стулки. Перш ніж повністю закрутити шурупи петель на рамі, необхідно відрегулювати положення стулок, щоб добре закривалися і відкривалися. В останню чергу фарбують стулки.

Категория: Стройка | Просмотров: 1411 | Добавил: biuro | Теги: реставрація дерев'яне вікно | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar