Главная » 2022 » Листопад » 5 » Робимо своїми руками: як штукатурити стелю
00:28
Робимо своїми руками: як штукатурити стелю

штукатурка стеля Нерівні стелі – це справжнє лихо сучасних будинків. Але особливо добре це помітно у будинках, збудованих до 2000-х років. Там стеля може настільки сильно "плавати", що розбіжність сягає кількох сантиметрів. Виглядає це просто жахливо. Сьогодні ми розглянемо, як штукатурити стелю. Після цієї процедури вона буде рівною. Посилити цей ефект можна за допомогою шпаклювання оштукатуреної поверхні. Тоді полотно стелі стане ідеально рівним та гладким. Отже, починаємо.

Перед тим, як приступати до роботи, продумайте все наперед, може штукатурка стелі - відмінне місце для прояву своєї індивідуальності.

Перед тим, як штукатурити стелю, вам знадобляться інструменти та матеріали. Насамперед потрібно купити всі необхідні інструменти для штукатурки. Їх буде дуже багато, але кінцева їх вартість стане приємною несподіванкою, так як на все вам знадобиться менше коштів. Отже, йдемо в магазин і купуємо:

  • Маяки. Краще брати алюмінієві, тому що вони міцніші за пластикові;
  • правило. Якщо вдасться знайти правило з рівнем, то вважайте, що вам пощастило. Такий інструмент значно полегшить усю роботу;
  • рівень. Якщо правила з рівнем ви не знайшли, то останній доведеться докуповувати окремо – річ незамінна при встановленні маяків;
  • широкий шпатель. Він стане вашим основним інструментом. Дуже прискорює процес роботи;
  • вузький шпатель. Стане в нагоді при нанесенні штукатурки на широкий шпатель і для усунення дрібних нерівностей;
  • лоток та валик для ґрунтовки. Це набагато зручніше, ніж махати малярським пензлем;
  • насадка-міксер для дриля. З її допомогою процес розмішування розчину штукатурки стане набагато простішим та легшим;
  • ємність для замішування штукатурки.

Весь процес штукатурки стелі досить трудомістке заняття, розбийте його на кілька етапів по кілька квадратних метрів.

Усі необхідні інструменти у вас на руках і можна переходити до вибору штукатурки та ґрунтовки.

Грунтовка вам знадобиться для того, щоб вирівняти поглинаючу здатність стелі. При нанесенні розчину на поверхню стелі він починає в одних місцях сохнути швидше, а в інших - повільніше. Це призводить до того, що вся штукатурка може "розірватися" - на ній з'являться тріщини, які зовсім не потрібні. Щоб цього не сталося, спершу на поверхню стелі потрібно нанести ґрунтовку, а вже потім шпаклювати.

Перед тим як штукатурити стелю, нанесіть на неї ґрунтовку і особливу увагу приділіть кутам.

Шпаклівку вибирайте гіпсову. Саме цей матеріал найкраще справляється із завданням штукатурки стелі, оскільки має можливість нанесення найбільшим шаром: до 5 сантиметрів. Це дуже допоможе, якщо перепади стелі дуже великі.

Уважно читайте написане на упаковках. Якщо зазначено, що потрібно залити 5-ма літрами води, розмішати, а через 10 хвилин повторити розмішування, то так і робіть. Тільки тоді ви досягнете максимальної віддачі від вашої праці.

Як оштукатурити стелю добре: підготовка поверхні

Перед початком роботи почистіть всі ділянки старої штукатурки, які легко і без зусиль відходять. Якщо починати штукатурити прямо поверх них, то дуже велика ймовірність того, що новий шар просто відвалиться від стелі.

Другою дією, перед тим як штукатурити стелю, добре прогрунтуйте її. Цю дію найкраще робити у два шари. Так ефект від ґрунтовки буде набагато кращим і якіснішим.

Врахуйте, що ґрунтовка та штукатурка повинні лягати перпендикулярно. Тобто, якщо при ґрунтовці ви рухали валиком від вікна та до нього, то штукатурка буде лягати паралельно вікну: від однієї бічної стіни до іншої. Продумайте напрямок ґрунтування заздалегідь.

Перед тим як штукатурити стелю з гііпсокартону повністю, замажте всі шви та шурупи.

Як штукатурити стелю: процес нанесення штукатурки

Тепер приступаємо до вирівнювання стелі. Відміряйте відстань між стінами та обрізайте під нього маяки. Між стіною та маяком допустимо залишити відстань у кілька міліметрів. Після того, як всі напрямні будуть обрізані, починайте їх кріпити: нанесіть кілька штукатурки по всій довжині стелі від стіни до стіни в тому місці, де встановлюватиметься маяк. Після цього прикладіть направляючу до розчину і вдавіть її в штукатурку. За допомогою рівня виставте їх так, щоб вони стояли рівно.

Тепер переходимо до наступного маяка і повторюємо виконані дії. Після того, як будуть встановлені напрямні і перед тим, як штукатурити стелю, прикладіть до них рівень так, щоб він торкався щонайменше трьох маяків і підрівняйте їх таким чином, щоб всі лежали в одному рівні і знаходилися строго горизонтально. Відстань між ними має бути на кілька сантиметрів меншою за довжину правила. Як тільки це буде зроблено, замажте всі напрямні штукатуркою. Це робиться для кращої їхньої фіксації.

штукатурка стеля

Все, тепер залишилося лише нанести штукатурку. Накидайте вузьким шпателем штукатурку на стелю так, щоб вона заповнила весь простір між ними. Не намагайтеся одразу заповнити весь простір між маяками від стіни до стіни. Робіть це невеликими відрізками по 30-50 сантиметрів. Тепер прикладіть правило і зрушуйте його на себе, одночасно переміщуючи інструмент перпендикулярно напрямку руху: на себе і часто - вліво-вправо. Так штукатурка краще ляже на стелю.

Періодично перевіряйте рівність нанесення штукатурки за допомогою рівня. Врахуйте, якщо ви використовуєте гіпсову штукатурку, то наносити її можна тільки в один шар. Тому намагайтеся зробити все добре з першого разу.

Після того, як стеля буде вся оштукатурена, пройдіться по ній великою наждачкою: так вона стане ще рівнішою. Після цього очистіть її пензлем - вона видалить весь пил і шпаклівка згодом ляже набагато краще. Також почистіть шпателем кути кімнати.

Використання фактурних матеріалів - відмінний спосіб не тільки оштукатурити стелю, але й надати їй індивідуальності.

От і все. Після того, як стеля оштукатурена, переходимо до кінцевого процесу її вирівнювання, шляхом нанесення шпаклівки.

Категория: Ремонт | Просмотров: 1381 | Добавил: biuro | Теги: стеля, штукатурка | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar