Главная » 2019 » Серпень » 24 » Турецька лазня у вас вдома - хамам
07:35
Турецька лазня у вас вдома - хамам

Турецька лазня у вас вдома - хамам

Вірним способом омолодитися, зняти стрес, та й просто поєднати приємне з корисним в усі часи вважається відвідування саун або лазень. Жоден престижний курорт світу не обходиться без подібних водних комплексів, які до того ж відрізняються казковим інтер'єром, наприклад, таким як хамам - турецька лазня. Однак розкішна турецька лазня у вас вдома - це якраз те, що буде відрізняти ваше житло і ставити його на порядок вище інших. А сучасні дизайнерські розробки укупі з красою історичної архітектури зроблять відвідування домашнього хамама справжнім святом душі і тіла.

Хамам - зі Сходу через Європу

У Туреччині, батьківщині хамама, подібні лазні з'явилися за часів Середньовіччя, коли починалося засилля мусульман на території сучасного Стамбула. За зразок було взято римські місця для купань, проте саме турки розвинули цілу філософію хамам, привнесли нові елементи в архітектуру і в сам процес обмивання і очищення. Це вже були не просто розважальні місця, як в Римі, а справжні храми, де немає місця порожнім розмовам і тим більше розпусним діям. У хамамі повинні звільнятися від повсякденного "бруду" і тіло, і душа.

Чоловікам і жінкам категорично не можна було перебувати в одному приміщенні, а сам процес відвідування лазні нагадував справжній ритуал, який зберігся і до наших днів. Наприклад, при відвідуванні Туреччини, туристам рекомендують відвідування місцевих хамамів. Одна з таких лазень під назвою "Галатасарай" була побудована ще в 1481 році за правління султана Байезіда II і постійно вдосконалювалася аж до середини XX століття. Вона знаходитися в діючому стані і є, мабуть, єдиним у світі зразком справжнього хамаму, незважаючи на те, що тільки в цій країні існує близько тисячі громадських лазень, не включаючи тих, що є у приватних будинках.

В Європі ж турецькі лазні набули широкого поширення за часів правління Наполеона. Саме загарбники принесли до Франції ідею "хамам", а притаманна цій країні елегантність відбилася і на архітектурі і в інтер'єрі бань. Відвідування турецьких хамамів в той час стало ще одним розкішним заняттям для аристократії. Будувалися вони лише в багатих будинках або закритих клубах для світських панів. У деяких європейських домівках досі збереглися турецькі зразки, а в побут увійшло ще й таке поняття, як "французька лазня".

Категория: Стройка | Просмотров: 7101 | Добавил: biuro | Теги: вдома, хамам, лазня, турецька | Рейтинг: 5.0/3
Всего комментариев: 0
avatar